Voorstellen: Martin ter Harkel
Mijn naam is Martin ter Harkel en heb een passie voor bier. Ik woon in Midwolda, een dorp in het mooie Groningse Oldambt. Onder de naam Harkelscraftroom Ik geef Bierproeverijen op locatie, en bier spijs avonden ook help ik mee om de bierkaart te verbeteren en/of aan te passen naar gerechten bij cafés en restaurants.
Mijn passie ontwikkelde zich op een koude druilerige winteravond jaren geleden. Een Hertog Jan grand prestige heeft mij doen inzien dat er meer is dan alleen pils en dat dit niet het meest uitgesproken bier is.
In deze periode ben ik verschillende types bier gaan vergelijken op smaak en geur, mijn
interesse werd groter. Hierdoor ben ik de opleiding van StiBon gaan volgen en afgerond in 2020.
Het brouwproces vond ik erg interessant, al snel had ik een brouw set en waren mijn eerste biertjes gebrouwen. Met de kennis van de opleiding en kunde van het brouwen wou ik al snel iets doen, mensen enthousiast maken met de verschillende soorten bieren en het brouwproces. Er is altijd een bier dat bij je past. Bier en spijs, altijd op zoek naar haakjes die combineren steeds weer uitproberen en proeven, het is oneindig en over smaak valt niet te twisten.
Ik werd getriggerd door mee te doen aan de Nederlandse Kampioenschappen voor beste biersommelier van Nederland, hierbij word je (opnieuw) weer getraind op de onderdelen die van belang zijn o.a. smaakstoffen in bier herkennen, biertypes blind herkennen, algemene vragen vanuit de bierwereld en het presenteren van een bier voor jury en publiek. Je wilt jezelf verbeteren dus je gaat je skills bijhouden en oefenen om beter te worden. Want je wilt toch een poging wagen om de beste van de wereld te kunnen worden. Het houd je scherp en de kennis kun je overdragen om te laten zien en proeven dat bier een fantastisch natuurlijk product is die goed samengaat in diverse omstandigheden die je maar kan bedenken op een verantwoorde manier natuurlijk.