Voorstellen: Boukje Koop
Ik ben Boukje, sinds 2019 internationaal gediplomeerd biersommelier, en als Bierdame (https://www.bierdame.com) organiseer ik op aanvraag met veel plezier bier gerelateerde activiteiten. Daarnaast maak ik samen met collega Judy puzzels en artikelen voor PINT-magazine, en heb ik de eer geregeld te mogen jureren bij verschillende bierwedstrijden.
Want bier, bier is leuk. Bier is interessant en gevarieerd en er is altijd wel een passend bier te vinden voor iedere bui waar ik in ben. En dat komt goed uit, want mijn smaak wordt geleid door nieuwsgierigheid en kan alle kanten op gaan. Net als mijn interesses eigenlijk, die gaan van hot-naar-her, zowel professioneel als privé, in mijn studies en in mijn hobby’s. En dat is weer mooi, want ik vond meerdere daarvan weer terug in de opleiding tot biersommelier!
Die gaat namelijk echt over bier in de breedste zin van het woord en gedurende drie jaar werd ik verblijd met soms onverwachte onderwerpen en verrassende diepgang. Wetgeving, geschiedenis, culturen en gezondheid kwamen voorbij, alsook ingrediënten-, brouw- en kookkennis tot op moleculair niveau! Na Obertrum realiseerde ik me echter ook wat ik allemaal nog niet wist. Maurus had eerder de lijst van bierstijlen gestuurd voor de blindproef in het jaar dat hij meedeed aan het Nederlandse Kampioenschap en mijn eerste gedachte was: What the hell? Dat is onmogelijk! Mijn tweede: Dat wil ik ook kunnen! En zo begon ik, nu dankzij de opleiding al beter bepakt en bezakt met een rugzak vol theorie en vaardigheden, aan mijn verdere bieravontuur.
De kampioenschappen dagen je echt uit tot het uiterste te gaan in die ontdekkingsreis, want alles staat nu op hard mode. Zoals het gigantische aanbod van bierstijlen van over de hele wereld, de enorme variatie binnen iedere stijl en de soms minieme verschillen of zelfs ogenschijnlijke overlap tussen twee stijlen voor de bierstijlenproef.
Dus trainen wij nog meer op het in de organoleptische kenmerken herkennen van de reikwijdte, oorsprong en variatie in uitingsvormen, alsook de interactie, zoals maskerende, versterkende of veranderende effecten op elkaar. We leren de subtiliteiten en complexiteit van combinaties en variatie van die kenmerken die een bierstijl kunnen bevestigen of uitsluiten en misleidende effecten van omstandigheden. Zo mag een Amerikaanse IPA lichter van kleur zijn dan de donkerste tripel, maar ook donkerder dan het lichtste altbier. Een helder bier kan troebel geserveerd worden. Het alcoholpercentage kan hoger lijken na een alcoholvrij bier, een aromatisch bier geurloos door de pervasieve nasmaak van de voorganger.
En heb je na de drie voorrondes en halve finale een plekje weten te bemachtingen op het finalepodium, dan wordt het pas echt leuk! Want ter plekke krijg je een bier in handen geduwd dat je op dat moment aan een groot publiek moet presenteren. Een bier dat van over de gehele wereld kan komen. En als je bedenkt dat alleen Nederland al zo’n 900 brouwerijen heeft met ieder een eigen range aan bieren, reken dan maar uit hoeveel verschillende bieren er wereldwijd bestaan.
Een flinke uitdaging dus. Een die ik met liefde en plezier aan ga.